Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Πριν μέρες είχαμε φτιάξει μαζί με τις συμφοιτήτριες μου την Ιωάννα, τη Γιάννα, την Εύα και την Κατερίνα μία ηχοιστορία με διάφορους ήχους. Πριν όμως από αυτό, είχαμε κλείσει όλες μας τα μάτια, στα πλαίσια του μαθήματος «Θεατρικό Εργαστήρι» προκειμένου να αφουγκραστούμε ήχους της καθημερινής ζωής.

Κλείνοντας τα μάτια και αφού συγκεντρωθήκαμε στο τι ακούμε, εμένα οι ήχοι των πουλιών, των ομιλιών και των γέλιων με έκαναν να ταξιδέψω σε μία άλλη εποχή, σε μία άλλη γειτονιά, σε εκείνα τα παλιά τα χρόνια.. Ταξίδεψα νοερά λοιπόν και ονειρεύτηκα ένα μεγάλο κλασσικό σπίτι με λουλούδια στο μπαλκόνι του και όμορφα παραθυρόφυλλα, βγαλμένα από μία άλλη εποχή.. Λίγες ημέρες μετά... αυτή η σκέψη μου πήρε σάρκα και οστά ταξιδεύοντας στο Ναύπλιο.

Στο Ναύπλιο που λες είχα να πάω από το δημοτικό. Δε θέλω να μετρήσω πόσα χρόνια ακριβώς είναι, γιατί θα πάθω κατάθλιψη! Έτσι λοιπόν όταν ο Δημήτρης μας είπε ότι η επόμενη εκδρομή είναι στο Ναύπλιο, δεν το σκέφτηκα στιγμή. Αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή. Εξάλλου, οι εκδρομές είναι το καλύτερο μου, όπως φαντάζομαι και των περισσότερων ανθρώπων.

Ναύπλιο λοιπόν, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελλοπονήσου. Με το που πατάς το πόδι σου στο λιμάνι, δε μπορείς παρά να μη σταθείς να χαζέψεις την πόλη όπως απλώνεται κάτω από το Παλαμήδι. Και ύστερα..το βλέμμα σου τραβάει και το Μπούρτζι, που δεσπόζει επιβλητικό απέναντι από το λιμάνι.

Και ύστερα προχωράς στην πόλη του Ναυπλίου. Πλατείες, αγάλματα, κτίρια με εξέχουσα αρχιτεκτονική βγαλμένη από μία άλλη εποχή αλλά και σοκάκια με ξενώνες, πανσιόν, ξενοδοχεία και γραφικά ταβερνάκια και καφετέριες σε καλούν να τα επισκεφθείς. Θέλεις να προλάβεις, να τα δεις όλα, να τα γυρίσεις, να τα γευτείς. Αρχαιολογικό αλλά και λαογραφικό μουσείο, πολεμικό μουσείο αλλά και μουσείο κομπολογιού, συνθέτουν μερικούς από τους βασικούς λόγους για να επισκεφθείς το Ναύπλιο.


Έπειτα είναι και το Παλαμήδι με τη θέα φτάνοντας στην κορυφή να σε αποζημιώνει, ενώ μια γάτα επηρεασμένη και εκείνη από την άνοιξη ρεμβάζει σε μία γλάστρα μυρίζοντας το ροζ λουλούδι της.


Επόμενη στάση η πλατεία Συντάγματος όπου απολαμβάνεις έναν παγωμένο καφέ ενώ κόσμος πάει πάνω κάτω. Τα αρχιτεκτονικά κτίρια δίνουν άλλο αέρα στην πλατεία, ενώ τα μαγαζάκια εξυπηρετούν χιλιάδες Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες. Τη χαλάρωση σου διακόπτει ο ήχος της λατέρνας, ενώ χιλιάδες φούσκες από πλανόδιο πωλητή πετάνε στον αέρα.


Φτάνει μεσημέρι, ώρα για φαγητό. Επιβιβάζεσαι στο λεωφορείο και πηγαίνεις στα Λευκάκια, ένα χωριό εκτός Ναυπλίου, για να απολαύσεις φαγητό κάτω από τη σκιά της κληματαριάς στην ταβέρνα «Ψαλίδας». Γραφικό ταβερνάκι, με ξύλινη σκεπή, κληματαριά και πολύ ωραίο φαγητό. Γεύεσαι τη μερίδα σου και δοκιμάσεις για πρώτη φορά μουσακά με φέτα, ζαμπόν, πιπεριά και μελιτζάνα.. Εξαιρετικό!


Η ώρα περνάει και αποφασίζουμε με τα παιδιά να πάμε μία βόλτα στο χωριό. Ανακαλύπτουμε ένα κλειστό πηγάδι και καθόμαστε και το κοιτάμε. Πόσο νερό άραγε να βγήκε από αυτό το πηγάδι τόσα χρόνια; Ο σκουριασμένος μοχλός του μαρτυρά το πέρασμα των χρόνων...


Επιστροφή στο Ναύπλιο. Έχουμε ακόμα 2 ώρες στη διάθεση μας. Παίρνουμε ένα παγωτό και αρχίζουμε το σεργιάνι μας στην πόλη. Οι τυπικές φωτογραφίες και μετά ο καφές. Καθόμαστε στην πλατεία με το μεγάλο πλάτανο. Έχει τόση δροσιά, τόση ηρεμία..! Μας φέρνουν από ένα freddo espresso. Αράζεις στην πολυθρόνα, κοιτάς τα φύλλα και εύχεσαι να είχες λίγη ακόμα ώρα στη διάθεσή σου.

Όμως η ώρα της επιστροφής έφτασε. Πληρώνεις τον καφε και κατευθύνεσαι προς το λιμάνι. Ο ήλιος έχει αρχίσει να κατεβαίνει σιγά-σιγά φωτίζοντας τα σπίτια του Ναυπλίου και το κάστρο του..


Κάθεσαι στο λεωφορείο, κλείνεις τα μάτια και αφουγκράζεσαι τους ήχους. Νιώθεις τη χαρά αλλά και την κούραση στους συνεπιβάτες σου. Στα αυτιά σου ακόμα ηχεί η μουσική της λατέρνας, η ομορφιά και το ταξίδι στο παρελθόν των κτιρίων αλλά και των λουλουδιών, οι ομιλίες και τα γέλια από τις παρέες, τα τσουγκρίσματα και οι ευχές για άλλες εκδρομές.


Επόμενη εκδρομή Τήνος και μετά Ύδρα ακούς τον Δημήτρη να λέει.. Ανυπομονείς.. Ξέρεις ότι θα είναι το ίδιο μαγικές όπως ήταν και οι εκδρομές στην Αράχωβα και στα Καλάβρυτα.. Και μπορεί να λένε ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι, όμως στην περίπτωση αυτών των ομαδικών εκδρομών ο συνδυασμός και των δυο είναι αναπόφευκτος!

Για περισσότερες εκδρομές επισκεφθείτε και τη σελίδα Πάμε Εκδρομή στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου