Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την επίσκεψη μου στα μαγικά 'Ερια

Την ηρεμία αν δε μπορείς να τη βρεις τη φτιάχνεις, θα έλεγα παραφράζοντας τη γνωστή ρήση «Την ευτυχία αν δε μπορείς να τη βρεις, τη φτιάχνεις». Θα μου πεις, πως γίνεται αυτό; Για να ηρεμήσεις πρέπει να συντρέχουν ένας ή περισσότεροι λόγοι.

Ηρεμία π.χ. είναι για κάποιον όταν έχει χρήματα, πολλά χρήματα και άρα δεν τρέχουν οι υποχρεώσεις.

Ηρεμία είναι για κάποιον άλλον όταν έχει τη σχέση του και όλα πάνε καλά, συνηθισμένα, μονότονα.

Ηρεμία είναι για μερικούς να έχουν τη δουλίτσα τους, τους ανθρώπους τους, την υγεία τους.

Ηρεμία λοιπόν, μία λέξη στην οποία δίνουμε τόσες πολλές ερμηνείες..

Αν με ρωτήσεις τι είναι ηρεμία, σίγουρα θα σου πω για την υγεία, σίγουρα θα σου πω να ξέρεις ότι είναι τα άτομα που αγαπάς καλά, όμως σε καμία περίπτωση δε θα σου πω ότι ηρεμία είναι τα λεφτά, γιατί απλά δε θεωρώ ότι τα λεφτά φέρνουν την ηρεμία.

Την ηρεμία αν την αναζητάς μπορείς να τη βρεις εκεί που δε φαντάζεσαι και χωρίς να έχεις που λέει ο λόγος ούτε ένα ευρώ στο πορτοφόλι σου.

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις κάνοντας απλά μία βόλτα στη θάλασσα και ακούγοντας το ελαφρύ κύμα να χτυπάει πάνω στα βράχια ή να βγαίνει αφρίζοντας στην άμμο και ύστερα να χάνεται πάλι μέσα στη μαμά θάλασσα.

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις, αν κλείσεις για μία ημέρα το κινητό σου, κάτσεις στο μπαλκόνι σου και απολαύσεις έναν καφέ χωρίς να σκέφτεσαι κάτι. Μία Κυριακή για παράδειγμα.

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις αν καθίσεις να γράψεις. Δε χρειάζονται πολλά. Ένα χαρτί και ένα μολύβι και απλά να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου. Ακόμα και αν γράψεις μία παράγραφο.

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις σε χίλιες δυο δραστηριότητες που αγαπάς. Είτε αυτές είναι κάποιο σπορ, είτε είναι μουσική, ζωγραφική, τραγούδι, διάβασμα βιβλίων, παρακολούθηση ταινιών και τόσα άλλα..

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις παίρνοντας απλά αγκαλιά κάποιον που αγαπάς. Δε χρειάζεται να πεις κάτι, απλά βρες καταφύγιο σε εκείνη την αγκαλιά που σε ηρεμεί..

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις παίρνοντας απλά ένα τηλέφωνο εκείνον τον φίλο ή τη φίλη που σε κάνει να νιώθεις καλά σε κάθε (συν)ομιλία σας.

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις στο κατοικίδιο σου και πως κάθεται και χουζουρεύει ανέμελο, ενώ παράλληλα σε κοιτάει με λαχτάρα, με ευγνωμοσύνη, με απίστευτη αγάπη.

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις απλά κοιτώντας τον ήλιο. Δε χρειάζονται πολλά. Αρκεί να βλέπεις το φως του πως «λούζει» το δωμάτιο σου, τη φύση, τη θάλασσα, την καρδιά σου.

Την ηρεμία μπορείς να τη βρεις κάνοντας ένα περίπατο στο δάσος ή σε κάποιο κοντινό πάρκο.

Την ηρεμία τη βρίσκεις στα πουλιά που ακούς να κελαηδούν και σε αυτά που βλέπεις να πετάνε ελεύθερα στον ουρανό.

Την ηρεμία τη βρίσκεις κοντά σε όλους εκείνους που αγαπάς.

Την ηρεμία τη βρίσκεις στα πιο απλά, στα πιο μικρά μα συνάμα στα πιο σημαντικά πράγματα.

Και αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις..Κάνοντας κάτι από τα παραπάνω.

Ένα τραγούδι λέει: «Όσες και αν χτίζουν φυλακές, όσο ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει».

Δραπετεύστε λοιπόν από όλα όσα σας ενοχλούν και ψάξτε να βρείτε και να δημιουργήσετε τη δική σας ηρεμία. Και μέσα από αυτή θα έρθει και η ευτυχία..

Άρα η αρχική ρήση που παράφρασα, καλά έκανα και την παράφρασα, αφού ευτυχία και ηρεμία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Για αυτή την ηρεμία λοιπόν σας μιλάω. Για εκείνη που είναι ανεξάρτητη χρημάτων. Για εκείνη που δεν αλλάζει, δεν αλλοιώνεται, δε χάνεται στο χρόνο. Και αν χαθεί τότε εύκολα μπορεί να βρεθεί, αρκεί να έχετε τη θέληση να τη ψάξετε και κατά συνέπεια να τη φτιάξετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου