Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝ Μ ΑΓΑΠΑΣ

Αν μ αγαπάς μη νοιάζεται που πάω και που πας λέει ο Γιάννης Κότσιρας και εγώ δε μένει παρά να συμφωνήσω μαζί του. Πόσα τραγούδια άραγε έχουν γραφτεί για την αγάπη; Άπειρα. Όχι μόνο τραγούδια αλλά και ποιήματα και μυθιστορήματα. Ακόμα και οι ταινίες έχουν οπωσδήποτε στο σενάριο τους τη λέξη αγάπη με ότι περικλείει αυτό.

Αγάπη λοιπόν. Μια λέξη πολλές χρήσεις. Μια λέξη της οποίας ταιριάζουν τόσα επίθετα,αλλά αρνητικά, αλλά θετικά. Αγάπη ανούσια, αρρωστημένη, αγάπη, ανιδιοτελής, ιδιόρρυθμη, όμορφη, οικογενειακή, αγάπη μονομερής ή πολύπλευρη. Αγάπη λοιπόν, συναίσθημα με τόσες ερμηνείες.

Ξέρεις καμία φορά κάθομαι και σκέφτομαι από που να πηγάζει η αγάπη που νιώθουμε; Πως μας καλλιεργείται αυτή ή ανάγκη; Ίσως όλο αυτό αρχίζει από όταν είμαστε ακόμα στην κοιλιά της μητέρας μας. Τότε που νιώθουμε την προστασία της, τη φροντίδα της να πάνε όλα καλά, την ανησυχία της, κοινώς την αγάπη της που είναι υπερπροστατευτική. Ναι, ίσως από εκεί να ξεκινάνε όλα...

Είναι ανθρώπινο να αγαπάς και πως αντιλαμβάνεται κανείς την αγάπη είναι καθαρά δικό του θέμα. Ο κάθε άνθρωπος αγαπά με το δικό του μοναδικό τρόπο. Και ποιος μπορεί να ορίσει άραγε την αγάπη; Μάλλον κανείς..

Αγαπάς το φίλο σου με αυτή την αγάπη την προστατευτική, τη συμβουλευτική, την ανιδιοτελή. Τον αγαπάς για όλα αυτά που είναι και με τα ελαττώματα του και με τα προτερήματα του. Είσαι εκεί σε ότι χρειαστεί. Τον εκτιμάς και τον φροντίζει χωρίς να σε νοιάζει το μετά.

Έπειτα αγαπάς τον άνθρωπο σου με αυτή την αγάπη την τρυφερή, τη γλυκιά, την ερωτική. Θέλεις να είσαι μαζί του κάθε στιγμή, κάθε λεπτό και ξέρεις ότι θα έκανες τα πάντα για εκείνον. Θα τον ακολουθούσες και στην άκρη του κόσμου αν χρειαζόταν.. Είναι αυτή η αγάπη που δε μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν και το ξέρεις. Είναι το πεπρωμένο σου. Είναι εκείνη η αγάπη που μετά από χρόνια βλέπεις ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να κρατιέται ακόμα από το χέρι ή να κάθεται αγκαλιά και να χαζεύει το ηλιοβασίλεμα. Ναι, είναι εκείνη η αγάπη ή ονειροπόλα, ή ρομαντική..

Μετά αγαπάς την οικογένεια σου. Δε μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτούς. Κάθε πόνος τους γίνεται και δικός σου. Χαίρεσαι με τη χαρά τους και λυπάσαι με τη λύπη τους. Εύχεσαι και προσεύχεσαι κάθε μέρα να είναι καλά και να πετύχουν όλα όσα θέλουν. Θες την ευτυχία τους με κάθε τρόπο και προσπαθείς όσο μπορείς να τους βοηθήσεις να τη βρουν. Θες να τους φροντίζει συνεχώς, να μοιράζεται ολοένα και πιο πολλές στιγμές μαζί τους. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θες να φιλάς συνέχεια και να κρύβεσαι στην αγκαλιά τους σε κάθε σου δύσκολη στιγμή. Είναι εκείνη η αγάπη η αφετηρία σου για ότι θα ακολουθήσει στη ζωή σου. Είναι...

Τέλος, είναι και η αγάπη σου για το συνάνθρωπο, για τα ζωάκια, για το περιβάλλον, για τον κινηματογράφο, για τόσα άψυχα αλλά και έμψυχα πράγματα και όντα, για τόσα αλλά.

Περίεργο λοιπόν πόσες μορφές μπορεί να πάρει ή αγάπη. Μια λέξη που δε τη φυλακίζεις σε καλούπια. Απλά αφήνεις τον εαυτό σου να τη βιώσει με όλους τους τρόπους. Μια αγάπη που πρέπει να τη ζήσεις αν θες πραγματικά να βρεις την ευτυχία. Γιατί ναι, μόνο ένας άνθρωπος που αγαπάει είναι ευτυχισμένος. Ακόμα και αν αγαπάς τον εαυτό σου, ακόμα και αυτή ή αγάπη με σωστή χρήση μόνο καλά αποτελέσματα φέρνει.. Είναι λοιπόν η αγάπη... Η αγάπη για όλα εκείνα τα μικρά και τα μεγάλα, τα σημαντικά και τα ασήμαντα, τα όμορφα και τα άσχημα..

Για αυτό λοιπόν αγαπά.. Αγάπα με όλη τη δύναμη της ψυχής σου, αγαπά με όλη σου την καρδιά.. Αγαπά εσένα και όλους αυτούς που θεωρείς ότι το αξίζουν... Αγαπά και ποτέ μη μετανιώνεις.. Ευτυχισμένος άλλωστε είναι αυτός που δε δείλιασε. Είναι εκείνος που αγάπησε με όλη του τη ψυχή. Γιατί μπόρεσε και είδε ποσά μοναδικά συναισθήματα προσφέρει μια απλή λέξη..

Για αυτό ας εφαρμόσουμε όλοι μας την έννοια και τη σημασία της λέξης αγάπη στη ζωή μας και ίσως ο κόσμος μας να γίνει λίγο καλύτερος..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου