Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ (Β΄ΜΕΡΟΣ)

Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο κείμενο μου, φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να περάσω τις ολιγοήμερες διακοπές μου στο πανέμορφο νησί μου, την Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη Βόρεια Εύβοια. 

Σε συνέχεια λοιπόν των υπέροχων παραλιών, ας δούμε και κάποιες ακόμα.

Μία πιο συμβατική παραλία, είναι η πίσω μεριά της παραλίας του Πηλίου. Πρόκειται για μια παραλία πίσω από το λιμάνι, μπροστά στα πόδια του βουνού στην οποία μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου τόσο κοντά στο χωριό όσο και μακριά του, αφού είναι πιο απομονωμένη αυτή η μεριά της παραλίας και ενδείκνυται για βραδινό μπάνιο. Ξέρετε από αυτά τα βραδινά μπάνια, τα παρείστικα, με τη φωτιά να σιγοκαίει και τον ήχο της θάλασσας να «ταράζει» την ηρεμία της νύχτας, ενώ τα αστέρια φωτίζουν τη σκοτεινή νύχτα και το φεγγάρι συμμετέχει στο δικό τους χορό. Σε αυτή την παραλία θα δεις και τις βαρκούλες να βγαίνουν για σεργιάνι, μέχρι να χαθούν στο βάθος και να βλέπεις μόνο μικρά πολύχρωμα φωτάκια… 

Επόμενη παραλία και λίγο πιο γνωστή είναι το Σαρακήνικο. 

Το Σαρακήνικο είναι μια υπέροχη ερημική παράλια γεμάτη πεύκα, βότσαλα και κολπίσκους καλά «κρυμμένους» κατά μήκος της, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία, χαλάρωση ή λίγες στιγμές ρομαντικές μαζί με το ταίρι τους. Επίσης είναι από τις παραλίες που δεν πιάνει εύκολα κύμα, αφού στην είσοδο του κλειστού αυτού κολπίσκου υπάρχει ένα μικρό καταπράσινο νησάκι μπροστά του, το οποίο κόβει τον αέρα. 



Όσο για το πώς θα φτάσετε; Απλά ακολουθήστε το δρόμο προς Αγ. Ιωάννη Ρώσο. Φτάνοντας στο Προκόπι θα στρίψετε δεξιά, με κατεύθυνση προς Πήλι. Μετά το Πήλι και λίγο πριν την παραλία του υπάρχει ταμπέλα που δείχνει προς Σαρακήνικο και Βλαχιά. Έξτρα τιπ; Όπως και στις προηγούμενες παραλίες, έτσι και σε αυτή η διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα είναι απλά μαγική.

Μια ακόμα παραλία που επισκέφθηκα ήταν το Καστρί. 

Η παραλία Καστρί έχει πάρει το όνομα της από τον οικισμό Καστρί. Είναι μια παραλία η όποια γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια λόγω της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει. Μακριά από τα πολλά βλέμματα σε ένα «παρθένο» τουριστικά προορισμό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους ψάχνουν ήσυχες διακοπές, καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά και ταυτόχρονα έχουν την επιθυμία να ζήσουν πιο κοντά στη φύση. Η παραλία αυτή βρίσκεται δίπλα από την παραλία Βαθυχάντακο ή Στενό Λινάρι και σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε για μια φορά στη ζωή σας..



Και μία πιο κοντινή παραλία στη Χαλκίδα είναι η παραλία Βύθουρη, που ούτε αυτή είχα καταφέρει να επισκεφθώ μέχρι τώρα.

Η παραλία Βύθουρη της Εύβοιας αποτελεί πόλο έλξης για όσους αγαπούν τη φύση ενώ η θάλασσα, με τα σκούρα μαύρα βότσαλα και την μαύρη χοντρή άμμο δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο. Η ιδιαιτερότητα της παραλίας αυτής εντοπίζεται στο ότι ο ήλιος βρίσκεται εκεί το καλοκαίρι μετά βίας για έξι ώρες. Είναι μια παραλία που έχει κυρίως σκιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Πρόκειται για μία μη τουριστική παραλία, που προτιμάται κυρίως από ελεύθερους κατασκηνωτές, ενώ αν θέλετε να πάτε θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με νερό και τρόφιμα.

Όσο για τη διαδρομή; Ξεκινώντας από Χαλκίδα κατευθυνόμαστε προς Βόρεια Εύβοια. Αφού μπούμε στο κέντρο της Αρτάκης στρίβουμε δεξιά στην ταμπέλα που λέει προς Στενή. Σε 14 χιλιόμετρα περίπου και πριν το χωριό Καθενοί, στρίβουμε αριστερά προς Πάλιουρα. Από τον Πάλιουρα και μετά από μία διαδρομή περίπου 17 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανέβουμε και θα κατέβουμε το βουνό στρίβουμε δεξιά προς Γλυφάδα και μετά από 2 περίπου χιλιόμετρα περνάμε μέσα από το χωριό και στα 5-6 χιλιόμετρα φτάσαμε στην παραλία. Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο χρειάζεται στα τελευταία χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στην παραλία αφού ο δρόμος είναι χωματόδρομος. 

 
Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες παραλίες στη Βόρεια Εύβοια τις οποίες δεν πρόλαβα να επισκεφθώ. Άλλες ίσως είναι πιο γνωστές, άλλες όχι τόσο, όμως όλες είναι εξίσου μαγευτικές και το κυριότερο; Είναι πεντακάθαρες ενώ ο βυθός τους είναι «πλούσιος» σε ζωή. 

Τελευταία στάση λίγο πριν την αναχώρηση για Χαλκίδα ήταν και η Αγία Άννα. Μια στάση στην παραλία της για καφέ ή φαγητό σίγουρα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις και θα σας οπλίσει με υπομονή για την επιστροφή στην καθημερινότητα…



Κλείνω τις βαλίτσες, κοιτάω τη θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου για μια τελευταία φορά και αναχωρώ. Δίνω όμως μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Θα γυρίσω ξανά. Για να ανακαλύψω και άλλα μέρη και άλλες παραλίες τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Εύβοια. Να γευτώ όλη την ομορφιά που περιλαμβάνει το νησί μου, όλους εκείνους τους θησαυρούς που βρίσκονται δίπλα μας και περιμένουν εμάς να τους ανακαλύψουμε και ευτυχώς η Εύβοια διαθέτει πολλούς και υπέροχους θησαυρούς..

Γιατί όλη η ομορφιά βρίσκεται σε αυτά τα απλά, καθημερινά, μικρά πράγματα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου