Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα λέει ένα ρητό..

Στη διπλανή φωτογραφία απεικονίζεται ένα παιδάκι, μαθητής του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας, που χαϊδεύει έναν τεράστιο σκύλο που συμμετείχε και εκείνος στη χθεσινή εκδήλωση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Ο μικρός μας φίλος έχει τρελή αγάπη στα σκυλιά όπως μας είπε η μαμά του, η οποία είναι περήφανη για τα το παιδί της γιατί απλά είναι «ιδιαίτερο»!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα αλλά και με αφορμή την ενασχόληση μου τον τελευταίο χρόνο με έναν τομέα, αυτόν της Ειδικής Αγωγής, που μέχρι τώρα μου ήταν τελείως άγνωστος, αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι το να ασχολείσαι και να έρχεσαι σε επαφή με αυτά τα παιδιά είναι κάτι μαγικό. Το βλέπεις στα μάτια τους, το νιώθεις στην αγκαλιά τους και στα παιχνίδια τους πόσο ανάγκη έχουν την αγάπη μας. Και όχι δεν την επαιτούν, την κερδίζουν έτσι απλά. Χωρίς να προσπαθήσουν καθόλου. Και μπορεί να δυσκολεύεσαι αρκετά, καθώς αν εσύ μάθεις κάτι τώρα εκείνα θέλουν το διπλάσιο χρόνο, όμως το να δεις ότι το κατάφερες και τους έμαθες κάτι είναι η πιο μεγάλη χαρά! Γιατί μπορεί εκείνα να μην κατανοούν αμέσως τι τους λες αλλά όταν το κατανοήσουν, όταν νιώσουν ότι τα αγαπάς, όταν τους ξυπνήσεις με τον τρόπο σου όλα αυτά τα μοναδικά συναισθήματα που κρύβουν μέσα τους, τότε νιώθεις από τους καλύτερους ανθρώπους και δε θες να τα αφήσεις ούτε στιγμή από την αγκαλιά σου. Θέλεις να είσαι εκεί, φύλακας άγγελος τους..

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτά τα παιδιά, ερχόμενη σε επαφή μαζί τους, αυτό που έχω να πω σε όλους είναι να μην τα «φοβάστε», μάθετε να τα αποδέχεστε. Είναι παιδιά και εκείνα, πιο «ιδιαίτερα» από τα άλλα παιδιά αλλά μοναδικά. Έχουν και εκείνα συναισθήματα, αγαπάνε, πονάνε, νιώθουν. Κοιτάξτε στα μάτια, κάντε τα μια τεράστια αγκαλιά και αφιερώστε το χρόνο που τους αξίζει και ας είναι και λίγο παραπάνω. Μα δε σας κοστίζει τίποτα. Αντ΄αυτού σας προσφέρει τόσα πολλά.

Και τέλος, μη ξεχνάτε τα ΑμεΑ. Φροντίστε τα και αποδεχτείτε τα. Σεβαστείτε τις ιδιαιτερότητές τους, σταματήστε να παρκάρετε στις διαβάσεις τους, μεριμνήστε για όλα εκείνα που έχουν ανάγκη. Αγαπήστε αυτούς τους ανθρώπους και ενσωματώστε τους στην κοινωνία σας. Είναι ίσοι με όλους μας, έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα με βασικότερα όλων το δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα, στην ισονομία, στην αγάπη. Μην τους τα στερείτε. Άλλωστε ο κόσμος μας είναι τόσο διαφορετικός, όμως μπορεί να γίνει τόσο όμορφος.. Σκεφτείτε τον σαν ένα μεγάλο παζλ που αποτελείται από πολύ μικρά χρωματιστά κομμάτια. Όταν τα ενώσετε το αποτέλεσμα εκπλήσσει και το παζλ πολλές φορές κορνιζάρεται και κρεμιέται στο πιο ωραίο σημείο του σπιτιού μας..

Έτσι και τα ΑμεΑ, έτσι και όλες οι άλλες μειονότητες. Ας τις βάλουμε στο δικό μας παζλ μέχρι να γίνει το πιο όμορφο, το πιο πολύχρωμο, το πιο μοναδικό παζλ σε όλο τον πλανήτη..

Όσο για τη φωτογραφία;; Πιστεύω ότι όσο υπάρχουν παιδιά που αγαπάνε, προστατεύουν και φροντίζουν τα ζώα, τότε ναι μπορούμε να ελπίζουμε και σε έναν καλύτερο κόσμο. Γιατί ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας... Όσο πιο καλά, τόσο θα προχωράμε μπροστά και θα εξελισσόμαστε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου