Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕ ΣΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ

Τις προάλλες παρακολούθησα μία ταινία που λέγεται «Απλώς δε σε γουστάρει».

Η ταινία ήταν από εκείνες τις κλασσικές χαζοαμερικάνικες κομεντί που κυκλοφορούν σωρηδόν στην αγορά. Όμως, το παράδοξο της υπόθεσης, είναι ότι περιείχε πολλές αλήθειες.

Κοιτώντας την ελληνική πραγματικότητα και μετά από εμπειρίες αλλά και συζητήσεις με γνωστούς, φίλους και φίλες κατάλαβα ότι τελικά αν ένας άντρας ή μία γυναίκα σε γουστάρει θα βρει τον τρόπο να στο δείξει, να σε διεκδικήσει, να φροντίσει με κάθε τρόπο να είναι στη ζωή σου.

Οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα, εικασία και παρερμήνευση συμπεριφοράς είναι δικό μας δημιούργημα για να παρηγορηθούμε ότι άλλο ένα ραντεβού ή μία ακόμα γνωριμία δεν κατέληξε σε φιάσκο.

Ας δούμε λοιπόν μερικές αλήθειες

Αλήθεια πρώτη: Γνωρίζεις κάποιον και βγαίνεις μαζί του ραντεβού.. Ενθουσιάζεσαι, γελάς, η ώρα περνάει και έρχεται η ώρα του αποχωρισμού. Σου λέει ότι «χάρηκε για τη γνωριμία και θα σου τηλεφωνήσει». Εσύ όλο καμάρι παίρνεις τις φίλες σου και τις ενημερώνεις για τα καθέκαστα και όλες μαζί χαίρεστε για την ευτυχή έκβαση του ραντεβού.. Όμως οι μέρες περνάνε και το τηλέφωνο σου δε χτυπάει. Στην οθόνη σου δεν αναβοσβήνει το όνομά του. Λες θα πρόκειται για σύμπτωση, θα ήταν τυχαίο ή μπορεί να χάλασε το κινητό του ή να έχει δουλειές ή κάτι να έχει πάθει. Ταυτόχρονα μπαίνεις στον πειρασμό να στείλεις εσύ ή να τον πάρεις τηλέφωνο. Σε αυτή τη σκέψη σου έχεις και τις φίλες σου να σου λένε ότι «το κάνει για να σε καψουρέψει, να μη φανεί ότι τρέχει από πίσω σου κτλ κτλ». Και τελικά αποφασίζεις να πάρεις. Μόνο που δεν το σηκώνει ή το σηκώνει και σου μιλάει ψυχρά και κλείνει πάλι λέγοντας: «Θα σε πάρω να τα πούμε και να βρεθούμε».

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι δε σε γουστάρει κούκλα μου. Αν σε γούσταρε, αν είχε περάσει όντως καλά στο ραντεβού σας θα σε είχε πάρει αν όχι την ίδια ημέρα σίγουρα την επόμενη. Δεν έπαθε κάτι, δεν έχασε το τηλέφωνο σου ή τις επαφές του δικού του, δε θέλει να σε καψουρέψει. Απλά δε σε γουστάρει. Είσαι απλά μία επαφή από αυτές που υπάρχουν απλά για να υπάρχουν στο κινητό μας.

Αλήθεια δεύτερη: Γνωρίζεις ένα τύπο που είναι παντρεμένος. Στο λέει εξαρχής, δεν στο κρύβει.. Εσένα σου αρέσει τόσο πολύ που δε σε νοιάζει αυτό, άσε που μπορεί να έχεις ακούσει κάποια ιστορία με τον τάδε που παντρεύτηκε την τάδε αλλά χώρισαν και ο καθένας βρήκε τον αληθινό έρωτα. Και έτσι αρχίζεις να βρίσκεσαι μαζί του και εκείνος σε διαβεβαιώνει ότι θα χωρίσει με τη γυναίκα του. Όμως με το που χτυπάει το τηλέφωνο και ακούει τη φωνή της γίνεται σαν λυπημένο κουτάβι. Λοιπόν, κοίτα, πως έχουν τα πράγματα.

Δεν πρόκειται να χωρίσει τη γυναίκα του! Κατάλαβε το και φύγε. Η απιστία σε ένα γάμο είναι πολύ γλυκιά και τονώνει την ήδη ανενεργή και καθημερινή ρουτίνα του ζευγαριού. Αν ήθελε να είναι μαζί σου πρώτα θα χώριζε και μετά θα έκανε μία καινούργια σχέση. Ναι, σε θέλει δεν αντιλέγω, αλλά σε θέλει για να βρίσκει παρηγοριά ο αντρικός εγωισμός του. Για να δει ότι ακόμα περνάει η «μπογιά» του, παρά την κοιλίτσα ή τη φαρακλίτσα που ενδεχομένως έχει αποκτήσει.Αλλά ακόμα και αν δεν το ξέρεις και το μάθεις πάλι φύγε. Μη μένεις σε καταστάσεις τελειωμένες και μπερδεμένες.

Αλήθεια τρίτη: Μπορεί ένα, δύο, τρία σεξάκια να εξελιχθούν σε σχέση.. Έτσι πιστεύεις επειδή είσαι κολλημένη, επειδή είσαι ερωτευμένη, επειδή έτσι θες να πιστεύεις στην τελική. Πάλι θα σε δυσαρεστήσω καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δε θα εξελιχθεί σε σχέση. Αν ένας άντρας σε παίρνει τηλέφωνο αραιά και που και οι συναντήσεις σας γίνονται σπίτι του ή στο αμάξι μέσα στις ερημιές και δε σου προτείνει ποτέ να βγείτε για έναν καφέ ή ένα ποτό ή κάτι τέλος πάντων για να γνωριστείτε πέραν των στάσεων στο σεξ, δε θέλει σχέση. Θέλει απλά να περνάει καλά, να περνάς καλά και την επόμενη πάλι. Όχι, δεν είναι ότι φοβάται τη δέσμευση. Απλά δε τη θέλει μαζί σου. Και κάπου εδώ έρχεται και η τέταρτη αλήθεια.

Αλήθεια τέταρτη: Γνώρισες έναν τύπο και ενώ σου δείχνει ότι θέλει να κάνετε σχέση τελικά ή θα κάνετε σχέση και θα σε χωρίσει λέγοντας σου ότι: «Δεν είμαι κατάλληλος για σένα», «Βρες κάποιον άλλον που να σε κάνει ευτυχισμένη», «Να, τελικά δε νιώθω και τόσο έτοιμος να είμαι σε σχέση. Έχω τα δικά μου θέματα μωρέ που με απασχολούν» ή ακόμα χειρότερα θα κάνει ότι κάνει μαζί σου και τελικά πάλι θα σε χωρίσει. Και εσύ πιστεύεις ότι όντως έτσι είναι. Βλακείες.

Η μία πρώτη περίπτωση είναι ότι όταν ξεκινάς να κάνεις μία σχέση είσαι σίγουρος ότι τη θέλεις την άλλη που έχεις απέναντί σου. Θέλεις να μοιράζεσαι πράγματα μαζί της, να τα ζήσεις, να είναι εκεί στα εύκολα και στα δύσκολα. Η δεύτερη περίπτωση από την άλλη είναι ο κλασσικά ανασφαλής άντρας που δε τολμάει να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση και να ψάξει μαζί σου να βρει ένα τρόπο να το λύσετε ή θέλει να κάνει απλά σεξ μαζί σου κάτω από την προστατευτική ταμπέλα της σχέσης.

Αλήθεια πέμπτη: Ο κόσμος των social media

Ένα μεγάλο και πονεμένο κεφάλαιο είναι το κεφάλαιο του Facebook. Γνωρίζεστε με τον τύπο, ανταλλάσσετε facebook και αρχίζετε να μιλάτε. Ξαφνικά και ενώ μιλάτε σταματάτε ή αρχίζει να αργεί να απαντήσει, τη στιγμή που στην αρχή δεν προλάβαινες καν να στείλεις το μήνυμα και το είχε διαβάσει. Λες εντάξει μωρέ έχει δουλειά ή είναι στη δουλειά ή δε μπορεί. Βλακείες πάλι. Ακόμα και έτσι να είναι, αν σε γουστάρει θα σου πει κάτι που να δικαιολογεί το λόγο που αργεί να σου απαντήσει στα μηνύματα και φυσικά μόλις τελειώσει τη δουλειά του θα σου στείλει κατευθείαν. Όχι την επόμενη ημέρα, την ίδια! Άρα για να μην απαντάει ή για να αργεί σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται. Και ακόμα πιο απλά το chat του μονοπωλεί κάποια άλλη. Οπότε μην ελπίζεις και μη χαίρεσαι άδικα. Άντρας που θέλει όπως είπαμε και παραπάνω το δείχνει, το επιδιώκει, το κυνηγά.. Για αυτό άσε και εσύ το όνοματάκι του να χαθεί στη λίστα των φίλων με τους οποίους δε μιλάτε και προχώρα.

Σίγουρα μπορώ να σκεφτώ πολλές περιπτώσεις ακόμα ανθρώπων και καταστάσεων. Όπως για να δικαιολογήσω και τους άντρες και να μη θεωρήσουν ότι τους έχω στήσει στον τοίχο και εμείς οι γυναίκες είμαστε καλές βλαμμένες. Γιατί αφού δε γουστάρουμε, αφού δε θέλουμε, αφού βλέπουμε τον άλλο φιλικά και αφού στην τελική σε κάποιες περιόδους της ζωής μας δε ξέρουμε τι θέλουμε, δε χρειάζεται να το φορτώνουμε στους άντρες. Και για αυτό πέφτουμε στις παγίδες τους. Μόνο που εμείς κάποιες φορές τους έχουμε επιτρέψει να τις στήσουν.

Πίστεψε λοιπόν στον εαυτό σου, βρες τα μαζί του, ξεκαθάρισε τι θες και την επόμενη φορά που θα γνωρίσεις κάποιον προχώρα σιγά-σιγά. Και αν έχεις κάποιον φίλο άντρα ή αδερφό συμβουλέψου τον. Μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια. Σίγουρα εκείνος ξέρει καλύτερα να σε συμβουλέψει από τη ρομαντική φίλη σου. Και πάντα να θυμάσαι αυτό. Ο άντρας είναι το πιο απλό ον πάνω στη γη και όταν θέλει κάτι θα σκεφτεί και τον πιο απίθανο τρόπο να το αποκτήσει. Έτσι και με σένα. Αν σε θέλει, θα στο δείξει με κάθε τρόπο.

Και κάτι τελευταίο. Μην απογοητεύεσαι αν δεν έχεις βρει ακόμα εκείνον τον άνθρωπο που δε θα εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Θα βρεθεί. Απλά θα βρεθεί όταν θα είσαι πραγματικά έτοιμη. Όχι νωρίτερα, όχι αργότερα. Για όλους υπάρχει κάποιος εκεί έξω. Εσύ απλά άσε το μυαλό σου ελεύθερο, διεύρυνε τους ορίζοντες σου, ζήσε τη ζωή σου και ότι είναι να έρθει, θα έρθει! Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία δε λένε; Ε, σίγουρα κάτι θα ξέρουν...

3 σχόλια: